gietvloer recyclen

Duurzaamheid is een steeds belangrijker element als het gaat om de inrichting van onze huizen. Niet alleen kijken we naar manieren om zo min mogelijk energie te verspillen door het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp, maar ook willen we dat onze inrichting zo min mogelijk schade aan de planeet toebrengt. Dit is natuurlijk een fantastische ontwikkeling en het is belangrijk om hier blijvend aandacht aan te schenken. Nu vraag je je misschien af of onze gietvloeren ook duurzaam zijn en of het mogelijk is om een gietvloer te recyclen. We leggen het graag aan je uit!

Is een gietvloer duurzaam?

We zullen maar gelijk met de deur in huis vallen, want een gietvloer is een van de duurzaamste vloeren die er bestaat. Doordat deze secuur wordt aangebracht per meter, wordt er niet meer materiaal gebruikt dan er nodig is. We weten van tevoren precies welke afmetingen de ruimte bevat waar de gietvloer geplaatst wordt, dus wordt er niet meer materiaal gemaakt dan dat er gebruikt wordt. Daarnaast kan een gietvloer een leven lang meegaan, waardoor het ook een duurzame keuze is. Je kunt natuurlijk ook voor andere typen vloeren kiezen die qua materiaal wellicht beter voor het milieu zijn, maar als ze niet lang meegaan is het alsnog slecht voor onze planeet. Daarnaast kan het een kostbaar grapje worden als je om de zoveel jaar je vloer moet vervangen. Het materiaal van de gietvloer is ontzettend sterk en blijft lang mooi, waardoor je deze niet snel zal hoeven vervangen. Een gemiddelde gietvloer kan namelijk tot wel vijftig jaar meegaan! Zelfs na tientallen jaren hoef je de vloer niet te vervangen, maar kun je bijvoorbeeld enkel de toplaag vernieuwen voor een betere uitstraling. Je kunt dit vergelijken met het schuren en lakken van een houtvloer, zodat deze er weer stralend en als nieuw uitziet.

Tot slot willen we hieraan toevoegen dat een gietvloer isolerend werkt en gemakkelijk met water schoon te maken is. Vloerverwarming gaat perfect samen met een gietvloer en zorgt voor een egale verspreiding van de warmte in de kamer. Zo hoef je minder hard te stoken en verbruik je minder energie. Het schoonmaken van een gietvloer doe je gemakkelijk met een stofzuiger en een dweil met enkel wat lauw water. Alles bij elkaar is een gietvloer dus niet alleen goed om je energierekening laag te houden, maar je hebt dus ook geen chemische reinigingsmiddelen nodig!

Kun je een gietvloer recyclen?

Duurzaamheid en circulariteit gaan natuurlijk hand in hand. Kun je een gietvloer recyclen en kun je van oude materialen een nieuwe gietvloer maken? Sinds kort zijn er gietvloeren geproduceerd, waaronder van een leverancier van ons, die bestaan uit hernieuwbare grondstoffen. Deze mogen ook het ‘Cradle to Cradle’ keurmerk dragen, wat betekent dat je de gebruikte grondstoffen in zijn volledigheid kunt hergebruiken. Niet zomaar elk merk mag dit certificaat dragen, omdat het product aan strikte eisen moet voldoen. Producten en de productieprocessen worden getoetst en regelmatig gecontroleerd, zodat je verzekerd kunt zijn van een super duurzaam eindproduct. Cradle to Cradle betekent in de meest letterlijke zin; wieg tot wieg. Het doelt dus op een cirkel, waarbij alle materialen hergebruikt worden. Dit wordt ook wel gezien van een ultieme vorm van duurzaam ondernemen, wat nog een stapje verder gaat dan slechts je gietvloer recyclen. Het product is namelijk zodanig ontworpen om na gebruik opnieuw te gebruiken, iets waar wij als gietvloerenspecialist natuurlijk graag een onderdeel van zijn.

Wil je meer informatie over onze werkwijze, duurzame grondstoffen en materialen of over een gietvloer recyclen? Bel ons voor een afspraak, dan vertellen we je er alles over!