gietvloer en vloerverwarming

Zou jij graag een gietvloer in huis willen laten maken en ben je benieuwd wat de opties hiervoor zijn? Veel mensen willen een gietvloer graag combineren met vloerverwarming en dat kan! Sterker nog, wist je dat de gietvloer een van de beste vloeren is voor vloerverwarming? In deze blog vertellen we je graag waarom en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Gietvloer en vloerverwarming

De meeste gietvloeren gaan fantastisch samen met vloerverwarming. Denk hierbij aan een polyurethaan gietvloer, de epoxy gietvloer of de cementgebonden gietvloer. De ene vloer is echter wel beter geschikt en bestand tegen eventuele scheuren dan de andere vloer. We leggen het graag aan je uit.

De PU gietvloer is het beste te combineren met vloerverwarming, omdat deze vloer vrij elastisch is. Dit betekent dat deze bij warmte gemakkelijk meebeweegt en dus iets kan uitzetten. Hierdoor vormen er niet snel scheuren in de gietvloer. Bij een epoxy gietvloer is dit iets lastiger. Deze vloer is erg populair geworden de laatste jaren, vooral bij bedrijven. Deze is echter keihard en dus iets minder elastisch, waardoor scheurvorming eerder op de loer ligt. Het is wel mogelijk om deze vloer met verwarming te combineren, maar dat is afhankelijk van de ruimte en de omstandigheden wat betreft temperatuur. Tot slot kunnen wij een beton gietvloer bij jou maken. Deze is niet alleen goed te combineren met vloerverwarming, maar kan door de waterafstotende eigenschappen ook goed in badkamers geplaatst worden. Dus als jij de douche uitstapt, sta je op een fantastische vloer met betonlook die ook nog eens lekker warm is!

Wist je dat je je gietvloer ook kunt verkoelen met vloerverwarming? Dit klinkt nogal verwarrend, maar werkt eigenlijk heel simpel. Wanneer je de ruimte wilt verwarmen stroomt er warm water door de leidingen onder de gietvloer. Wanneer je de ruimte juist wilt verkoelen kun je er koud water door laten stromen. Zo heeft het dezelfde werking als vloerverwarming en kun je op warme dagen de vloer lekker koel maken.

Omgaan met de vloer

De gietvloer is natuurlijk naadloos aangebracht, waarbij er geen enkel deukje of krasje te zien is. Het moet dan ook jouw streven zijn om dit zo te houden, dus ga voorzichtig met je vloer om. Dat betekent dat je meubels over de vloer tilt in plaats van ze te verschuiven en schoenen met hakken of rubberen zolen uit te doen in huis om streepvorming en deukjes te voorkomen. Een goede deurmat kan ook al een hoop ellende tegengaan, omdat je zo kleine steentjes en zand weghaalt bij binnenkomst. Het is met dit type vloer ook niet zo’n best idee om meubelen uit te kiezen welke ontzettend zwaar zijn of scherpe, metalen onderstellen hebben. Plaats altijd wat vloerbeschermers onder de poten van de meubels, om jezelf ervan te verzekeren dat de meubels geen schade toebrengen.

Gietvloer over bestaande vloer met vloerverwarming

Wil je graag een gietvloer in huis, maar weet je niet zeker of je de bestaande vloer inclusief vloerverwarming er makkelijk uit kunt krijgen? Zeker als de vloerverwarming nog prima werkt, kan het best zonde zijn om deze er helemaal uit te slopen voor een nieuwe vloer. Aangezien een gietvloer erg dun is, kun je deze in veel gevallen over je bestaande vloer heen laten maken. Denk aan een tegelvloer, betonvloer of natuurstenen vloer. Hier kun je, mits de bestaande vloer goed is voorbereid, gemakkelijk een gietvloer overheen plaatsen. Je zal slechts een klein deel van de warmte verliezen, omdat alle materialen goed doorgeleiden. Bij vloeren gemaakt van hout of linoleum is het vaak beter om deze eerst te verwijderen, voordat je een nieuwe gietvloer maakt.

Enkele voordelen van vloerverwarming:

  • Energiezuiniger; water wordt verwarmd tot 40° Celsius in plaats van 80° Celsius bij klassieke verwarming
  • Gelijkmatige verwarming in een ruimte
  •  Snelle verwarming van een ruimte
  •  Stijlvolle en strakke uitstraling; radiatoren zijn overbodig