gietvloer onderhouden

Het leggen van een gietvloer moet je door een professional laten doen, zodat je een naadloos en geperfectioneerd resultaat krijgt. Als je voor een gietvloer in jouw woning gekozen hebt, wil je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat en er mooi uit blijft zien. Elk type vloer is anders en vraagt een andere aanpak als het neerkomt op het schoonmaken en onderhouden ervan. We leggen je graag uit hoe jij er persoonlijk voor kunt zorgen dat jouw gietvloer op zijn mooist blijft, jaar in, jaar uit.

Gietvloer onderhouden

Gietvloeren worden steeds populairder in woonhuizen, omdat ze erom bekend staan dat het onderhoud ontzettend makkelijk is. Je hoeft echt niet in de weer met veel reinigingsmiddelen om de vloer netjes te houden. Wel is het belangrijk om de vloer zo veel mogelijk stofvrij te houden, bijvoorbeeld door deze regelmatig te stofzuigen. Je kunt dit het beste doen met een stofzuigerkop met zachte haren, waardoor je gemakkelijk over de vloer glijdt. Naast stofzuigen kun je de vloer nat reinigen door het gebruik van een mop of dweil. Voeg een klein scheutje milde allesreiniger door het water, zodat je alle viezigheid gemakkelijk meeneemt. Less is more, in dit geval!

Omgaan met de vloer

De gietvloer is natuurlijk naadloos aangebracht, waarbij er geen enkel deukje of krasje te zien is. Het moet dan ook jouw streven zijn om dit zo te houden, dus ga voorzichtig met je vloer om. Dat betekent dat je meubels over de vloer tilt in plaats van ze te verschuiven en schoenen met hakken of rubberen zolen uit te doen in huis om streepvorming en deukjes te voorkomen. Een goede deurmat kan ook al een hoop ellende tegengaan, omdat je zo kleine steentjes en zand weghaalt bij binnenkomst. Het is met dit type vloer ook niet zo’n best idee om meubelen uit te kiezen welke ontzettend zwaar zijn of scherpe, metalen onderstellen hebben. Plaats altijd wat vloerbeschermers onder de poten van de meubels, om jezelf ervan te verzekeren dat de meubels geen schade toebrengen.

Overig onderhoud

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met een gietvloer hoef je niet al te bang te zijn voor blijvende schade. Ze zijn zo goed als waterbestendig, dus een omgevallen drankje is echt geen probleem. Je kunt dit gemakkelijk met een microvezel doek schoonmaken, net als andere soorten vlekken. Probeer het wel binnen aanzienbare tijd te verwijderen, om ervoor te zorgen dat je geen blijvende vlekken houdt in de vloer. Je hoeft niet direct te rennen naar de keuken voor een doek, want de problemen ontstaan pas als je vloeistoffen enkele uren op de vloer laat liggen.
In het kort beschrijven we graag de do’s en don’ts wat betreft het onderhoud van je gietvloer.

Do’s:

  • Stofvrij houden door te stofzuigen met zachte borstel
  • Gietvloer onderhouden met een stoomreiniger of dweil
  • Eens per week dweilen met speciaal pu reinigingsmiddel voor gietvloeren
  • Goede deurmat aanschaffen zonder rubberen onderkant om krasjes en weekmakers te voorkomen
  • Vlekken verwijderen met lauw water en microvezeldoek

Don’ts:

  • Schuurmiddelen of schuursponzen gebruiken om de vloer schoon te maken
  • Zeep of allesreiniger gebruiken
  • Zware meubelen verschuiven over de vloer
  • Meubels niet voorzien van vloerbeschermers